8.1.14

18. ZAJAKAVOSŤ A KANDIDA

Môže súvisieť zajakavosť s kandidou? Veď kandida sídli v hrubom čreve a zajakavosť je vec psychická. Nie je to len pozitívne či negatívne myslenie, čo ovplyvňuje našu psychiku. Aj keď verím, že pozitívne myslenie dokáže veľké veci, ale niekedy je súper príliš silný. Prečo sme veľakrát takí bezradní, keď máme rozkázať svojej psychike? Pretože v našom tele všetko navzájom súvisí, sme komplexný systém. Človek by si mal dať dohromady všetky svoje problémy a hľadať spoločného menovateľa.
Premnoženou kandidou trpí dnes množstvo ľudí, pričom mnohí zrejme vôbec nevedia, čo je príčinou ich problémov. Prejavuje sa rôzne podľa toho, kto má akú slabosť a samozrejme v závislosti od štádia rozmnoženia. Kvasinka kandida je prirodzenou súčasťou nášho hrubého čreva a pre správne fungovanie organizmu je rozhodne dôležitá. Avšak problém nastáva vtedy, keď sa premnoží a roznesie do iných častí tela. U žien býva častým prejavom kvasinková infekcia v pošve (prejavujúca sa sčervananím, svrbením až bielymi výtokmi). Môže spôsobiť aj predmenštruačný syndróm až neplodnosť. Taktiež často spôsobuje únavu, depresívne nálady, rôzne kožné mykózy, biely povlak na jazyku, afty, plynatosť. Kandida sa živí hlavne jednoduchými cukrami, čiže prvým krokom k liečbe je obmedziť príjem monosacharidov.  Avšak boj s chronicky premnoženou kandidou je zložitý a dlhodobý.  Je pravdepodobná súvislosť jej výskytu s nedostatkom zinku, otravou ťažkými kovmi, najmä ortuťou, hormonalnymi zmenami a stresom.

Naše telo a naša psychika sú veľmi citlivé na rôzne nerovnováhy. Prečo pociťujeme viacej šťastia a pohody po športovom výkone? Lebo sa nám do krvi uvoľnili endorfíny. Kandida môže prispievať k nerovnováhe hormónov. Môže spôsobovať zníženie tyroxínu (hormón štítnej žľazy) a progesterónu (pohlavný hormón), naopak zvýšený estrogén (pohlavný hormón). Táto nerovnováha hormónov vedie ku stresu.  Stres spôsobuje zvýšené napätie na hlasivky a to spôsobuje zhoršenie zajakavosti.


Kandida tiež môže spôsobiť nedostatok energie, chronickú únavu, ovplyvniť mozgovú integráciu. Vylúčením cukru zo stravy sa podarilo eliminovať zajakavosť u viacerých detí a celkovo zlepšiť reč. Taktiež John Harrison postrehol v rámci svojej dlhoročnej praxe, že drvivá väčšina jeho klientov mala premnoženú kandidu.

V súvislosti so zajakávosťou a kandidou by som ešte rada v krátkosti spomenula zinok a ortuť.  Nedostatok zinku sa tiež uvádza ako faktor pri zajakavosti a iných rečových poruchách. Zinok môže byť odbúravaný v tele napríklad ortuťou. Medzi ortuťou a kandidou je zaujímavý vzťah. Viaceré zdroje uvádzajú, že kandida môže byť ochranný mechanizmus organizmu pred otravou ortuťou. Telo sa tak chráni. Polemika je okolo amalgámových zubných výplní, ktoré obsahujú najmä ortuť.

Všetko sú to veľmi obsiahle témy, ku ktorým sa dá veľa dohľadať na internete. Ja som v tomto článku chcela poukázať hlavne na spojitosť zajakavosti s kandidou a uvedomie si komplexnosti fungovania celého nášho organizmu.  Zázračné terapie na kompletné zbavenie sa zajakavosti zrejme neexistujú, tak ako na žiadnu inú fyzickú či psychickú chorobu. Všetky problemy nášho organizmu je obyčajne nutné skúmať holisticky.



1 komentár:

  1. Zaujimava suvislost. Zinok je teda dobrym pomocnikom proti zajakavosti aj kandide. Zasa som sa nieco nove dozvedela :-) Dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť