19.11.13

15. IZOLUJE NÁS ALEBO NÁM OTVÁRA OČI?

Myslíme si, že sme odlišní. Že nesieme ťarchu bremena tej neuveriteľne silnej závory, ktorá nechce vypustiť naše slová zvnútra. Často si predstavujeme, akí  sú iní ľudia. Tí nezajakaví. Ako im je ľahko na svete, všade si rozkrikujú, čo len chcú.

                                                                                                         
 My sme sa museli naučiť byť trpezliví a vďační aj za minimum sebaprejavenia sa. Naša nevítaná vlastnosť nás naučila skromnosti a pokore. Považujeme sa za citlivejších, chápavejších, tolerantnejších. A sme nimi naozaj? Vieme si predstaviť všetky iné bremená a závory, ktoré je schopná vymyslieť nevyspytateľná príroda alebo samotný život? Nie sme jediní na svete obdarení akousi  výnimočnosťou. Využime ju vo svoj prospech a pozastavme sa rozmýšľať a pozorovať s otvorenými očami. Pozrime sa druhým smelo do očí a neodvracajme pohľad v zahanbení nášho prejavu.  Veď je tu aj ten druhý. On sa chce s nami rozprávať. S nami ako s ľuďmi a nie so slovami, ktoré nešikovne vyjadrujú myšlienky.  Náš pohľad vyjadrí viac. Dôveru a spojenie. Ochotu a záujem o toho druhého. Možno sa v jeho očiach skrýva dôležitá prosba alebo aspoň radosť z prejavenej spoločnosti. A my sme jej predsa hodní. Ako každý iný. Každý, čo sa pasuje so svojim životom a vie si ho pritom vychutnať. S dokorán
otvorenými očami ochotnými vidieť tú nádheru naokolo.

1 komentár:

  1. pekné zamyslenie sa. pri tejto uvahe ma napadla jedna myslienka, ktoru sme vsetci zrejme uz poculi, ale mozno si este neuvedomili aka je pravdiva - ostatni nas vidia a vnimaju tak, ako sa vidime my sami., A to zvlášť platí pri zajakávaní. Ak my sami sa cítime nepohodlne a nervózne a uhýbame pohľadom, ĺudia, s ktorými hovoríme to budú cítiť tiež. Ak mi budeme mať radosť z rozprávania, ostatní nás budú tiež s radosťou počúvať.

    OdpovedaťOdstrániť