18.11.13

14. POROZUMENIE SYSTÉMU ZAJAKÁVANIA

 
John Harrison
Z knihy Predefinovanie zajakávania (Redefening stuttering) od Johna Harrisona
 
Existujú 4 typy rečovej neplynulosti:
  • Chorobná neplynulosť – spôsobená poranením mozgu (napr. pri zranení hlavy, Parkinsonova choroba..)
  • Vývojová neplynulosť – pridružená malým deťom, obyčajne zmizne počas dospievania.
  • Zakoktanie – objavuje sa, keď sú ľudia zmätení, rozrušení, nazýva sa aj jazyková neistota.
  • Blokovanie reči, zajakávanie – prerušenia reči, zablokovanie – na tento typ má vplyv šesťuholnik zajakávania (vid nižšie). Snahy o prekonanie blokov sú buď snaha preraziť (tlačiť, predĺžiť zvuk, trhnutie hlavou, stláčanie prstov) alebo obísť (opakovať predošlé slovo alebo zvuk, ostať ticho kým neprejde blok, nahrádzať slová, prestať hovoriť..).
 
Zajakávanie spôsobuje viacero faktorov, môžme ich zhrnúť do nasledovného šesťuholníka:
 
 
  • Fyziologické reakcie – niektorí ľudia majú väčšie predispozície k nadváhe, niektorí horšie zvládajú stres, iní majú väčšie sklony k precitlivelosti a zraniteľnosti. Stres ale aj zvýšená miera precitlivelosti a zraniteľnosti  môžu spôsobiť okrem iného aj neplynulosť. S týmito reakciami sa nedá moc robiť, ale zlepšením ostatných bodov šesťuholníka sa ich výskyt zníži.
  • Správanie – tak ako určité správanie je kontraproduktívne k chudnutiu, existuje aj správanie, ktoré uberá plynulosti reči – napríklad zadržiavanie dychu, špúlenie pier, stiahnutie hrdla a rôzne iné zle zaužívané spôsoby ako sa vyhnúť zablokovaniu alebo cezeň prejsť. Je nutné si toto správanie uvedomiť a prestart ho používať.
  • Emócie – keď sú ľudia úzkostliví, znepokojení, často tieto pocity zaháňajú jedlom. Negatívne emocionálne naladenie môže tiež ovplyvniť plynulosť reči.  Negatívne emócie spojené s rozprávaním je potrebné nahradiť pozitívnymi. Je dôležité určiť si bezpečný štartovací bod na rozprávanie a natrénovať si v ňom pozitívne emócie, radosť z rozprávania. Postupovať po rebríčku postupne do menej pohodlných situácií. Pokiaľ do tréningu nezapojíme iných ľudí, nič sa nezmení, pretože zajakávanie je sociálny problém.
  • Vnímanie – vnímanie je to, čo prežívame v danom momente. Napríklad anorektický človek sa vníma ako tučný a chce ešte viac schudnúť. Silný lejak bude inak vnímať záhradkár, ktorý má vyschnutú pôdu a inak človek, ktorý je v oblasti ohrozenej záplavami. Ak vnímame sami seba ako čudáka kvôli tomu ako rozprávame, presvedčíme sami seba, že ak niekto šušká, bude to zaručene o nás. Naučte sa byť objektívnymi pozorovateľmi a buďte neustále pripravení skúmať svoje podvedomie. Vnímajte dané situácie s nadhľadom, nie osobne a precitlivelo.
  • Viera – na rozdiel od  vnímania, ktoré je závislé na danom okamžiku, viera zostáva relatívne konštantná. Vytvárame si ju postupne na základe našej interpretácie rôznych skúseností a situácií. Môže byť tiež formovaná našimi rodičmi, učiteľmi a inými autoritami. Negatívna viera nás môže stiahnuť dole a spôsobiť ťažkosti zmeniť ju. Môžeme uveriť, že nikdy nebudeme chudí, že dobre vyzerajúce dievča/chlapec nás nikdy nebude chcieť, že sme horší od ostatných, pretože sa zajakávame. Treba vystúpiť von zo zabehnutého negatívneho kolobehu myslenia, vytvoriť si pozitívne viery.  Naše viery hrajú buď s nami, alebo proti nám. Čomu veríme, tým sa aj staneme.
  • Odhodlanie, zámer – naše telo má podvedomé reakcie – ak sa nám niečo nedá vysloviť, telo je naprogramované sa radšej stiahnut a vyhnúť sa zosmiešneniu. To nás potom brzdí v snahe hovoriť. Skúmajte reakcie svojho podvedomia, zbavte sa brzdiacej sily.
Všetky body šesťuholníka sú v dynamickom vzťahu a vzájomne sa ovplyvňujú. Ak väčšina bodov bude negatívna, bude negatívny celkový efekt. Čim viacej bodov v šesťuholníku sa podari obrátiť na pozitívne, tým väčšia bude plynulosť reči.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára