20.11.13

16 - HAWTHORNSKÝ EFEKT E JEHO VPLYV NA ZAJAKÁVANIE

John Harrison
Z knihy Predefinovanie zajakávania (Redefening stuttering) od Johna Harrisona.
  

Hawthornský efekt 

Hawthornský efekt je jedným z dôležitých objektov výskumov v oblasti psychológie. Pôvodný plán bol odsledovať vplyv intenzity svetla na pracovnú výkonnosť. Dospeli však k prekvapivým výsledkom. Pri zvyšovaní aj pri znižovaní intenzity svetla dochádzalo k zvýšenej produktivite práce. Čiže intenzita svetla  nezohrávala úlohu. Ako neskôr zistili, zvýšenú produktivitu spôsobovalo samotné pozorovanie a hodnotenie, zmenené vnútorné nastavenia.  Šesť žien, ktoré boli vybrané na tento výskum a boli sledované v špeciálnych podmienkach, mali zrazu pocit iného prístupu od vedenia, boli súčasťou výskumu, čo im dávalo pocit dôležitosti.  Ich emócie boli pozitívne, mali pozitívnu vieru v seba aj v management, pozitívne vnímanie danej situácie, pozitívny prístup. Necitíli hnev a zlosť, čím redukovali fyziologické negatívne reakcie a správanie.
 
 
Tento efekt sa dá aplikovať aj na rôzne rečové terapie. Rečová neplynulosť sa na rôznych terapiách môže zlepšovať,  pretože prístup terapeutov  je iný ako v bežnom živote,  prostredie pôsobí relaxujúco a nie stresujúco, máme pozitívne naladenie.  Pri návrate späť však obyčajne väčšina skĺzne tam, kde boli predtým. Pretože vnútorné nastavenia ostali nezmenené.
 

Zmena predvolených nastavení

Predstavte si program z balíku Microsoft Office – Word. Zakaždým keď ho otvoríte, má rovnaké predvolené nastavenia – automatické nastavenie okrajov, fontu, veľkosti písma, zarovnania. Ak chceme, môžeme tieto nastavenia zmeniť. Avšak keď dokument zatvoríme a opäť otvoríme, nastavenia budú opäť rovnaké ako predtým. Prečo? Lebo sme ich neuložili ako predvolené.
 
Trvalá zmena v reči môže nastať iba vtedy, keď trvalo zmeníme naše vnútorné predvolené nastavenia.  Keď ako dieťa získame zlé návyky myslenia, cítenia a reagovania a tie používame niekoľko rokov, stanú sa automatické a podvedomé. Získame tak strach z rozprávania, strach z hodnotenia, začneme sa príliš sústrediť na to, čo hovoríme, rozprávanie sa stane pre nás stresujúcou záležitosťou. Ak si vizualizujeme strach z rozprávania, naše telo to vyhodnotí ako hrozbu a spustí fyziologické reakcie ohrozenia. Uložíme si tak do podvedomia nastavenia pre trvalé zajakávanie. Na vytvorenie nastavení pre plynulosť potrebujeme podobný proces vytvárania zmien v navyknutých spôsoboch myslenia, cítenia a reagovania a ich praktizovanie tak dlho, až sa nám uložia v podvedomí ako predvolené.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára