2.3.10

JE ZAJAKAVOSŤ (BALBUTIES) DRUHOM POSTIHNUTIA?

Balbutik alebo balbutička,

zamysleli ste sa niekedy nad tým, že Vaša odlišná črta - Váš "rečový problém" sa možno niekde vo svete charakterizuje ako postihnutie?

Áno, možno sa to zdá byť prehnaným označením a človeka určite šokuje, keď zistí po dvadsiatich či tridsiatich rokoch, že je vlastne postihnutý.
O tejto informácii som sa dozvedela v Španielsku, kde sa už niekoľko rokov vyhodnocuje podľa odborného vyšetrenia a istej tabuľky stupeň (%) postihnutia. Tam nerozdeľujú postihnutých na telesne a mentálne postihnutých, ale na postihnutých 15-tich konkrétnejších  druhov (postihnutí dýchacieho, kardiovaskulárneho, tráviaceho systému; zrakovo, sluchovo, rečovo postihnutí, atď...). Rečovo postihnutí majú svoje "čestné" miesto v tomto zozname a v podrobnejšom rozdelení nájdete kategóriu zajakavosť. Neviem, či je tomu tak aj na Slovensku, možno hej, a vlastne nepopisujem žiadnu veľkú novinu :-)
Ja som sa nad týmto zistením pozastavila, pretože som si nebola veľmi istá, či by som sa sama niekedy zaradila do tejto kategórie. V Španielsku je to samozrejme dobrovoľné, na vyštrenie a vyhodnotenie stupňa postihnutia Vás nikto nenúti ísť, a napriek tomu sa každým rokom viac balbutikov k tomuto postihnutiu hlási.

Je však balbutik postihnutý? Čo vlastne znamená byť postihnutým? Nepoznám presnú poučku, ale osobne si pod týmto označením predstavím človeka, ktorý je znevýhodnený v bežných životných situáciách. Niekto je znevýhodnený minimálne a iní zas vo väčšej miere, a to je myslím, vyjadrené (%) stupňom postihnutia. Dorozumievanie sa a rečový prejav je v dnešnej dobe bežná a nevyhnutná situácia. Väčšina balbutikov je schopná sa dorozumieť, mnohokrát však s istými problémami, ktorých veľkosť závisí od stupňa zajakavosti daného balbutika. Dá sa to prirovnať sluchovo postihnutým, z ktorých nie všetci sú úplne hluchí. Niektorých sluch je iba mierne narušený, iní počujú menej a niektorí nepočujú vôbec.

A prečo by sa vlastne nejaký balbutik mal chcieť nechať označiť za postihnutého? Podľa môjho názoru sme v našom živote zažili mnoho situácii, v ktorých sme pre náš rečový prejav boli diskriminovaní alebo znevýhodnení. Od ústnych skúšok, pohovorov na nové pracovné miesto, náročnejších komunikačných situácií na pracovisku... No a v Španielsku, kde sa tento kódex postihnutia uplatňuje, sú napríklad firmy a štátne inštitúcie povinné zamestnať 2% pracovníkov z okruhu postihnutých (akéhokoľvek druhu). Ak túto podmienku nesplnia, sú povinný platiť vysoké pokuty. Taktiež školy, univerzity, ministerstvá, správy obcí alebo iné štátne inštitúcie sú povinné zamestnávať postihnutých a majú pre nich vyhradené pracovné miesta. Postihnutí sú tiež oslobodení od mnohých poplatkov a pri ťažšom stupni poberajú sociálne dávky.
Možno si teraz ako balbutik pomyslíte, že ide o pozitívnu diskrimináciu, o akú by ste nemali záujem. Ale na druhej strane v mnohých, pre nás náročných situáciách, nemáme záujem o to, aby nás diskriminovali, len preto, že nám dlhšie trvá vykoktať, čo máme na srdci.

Každopádne, nech sa už na túto tému pozrie každý so svojho uhla pohľadu...
Ja ešte pridám preklad zo španielskeho zákonníka, konkrétne paragraf postihnutia reči, odstavec zajakavosť.

Poruchy plynulosti: zajakavosť
- Jedinec trpí touto poruchou ak sa u neho vyskytujú okrem neplynulosti reči aj tieto faktory: nadbytočné svalové vypätie počas hovoru, nepravidelnosť a nevhodná frekvencia dýchania, úzkosť pred určitými situáciami spoločenskej komunikácie a negatívne očakávania balbutika vzhľadom na svoje schopnosti v rečovom prejave.
Ide teda o súhrn fyzických, psychických a situačných faktorov.
Je preto potrebné odborné vyšetrenie zamerané na tieto úrovne: plynulosť, svalové činnosť a postoj voči ústnej komunikácii.
- Vyhodnotenie postihnutia nesmie byť uskutočnené pred dovŕšením 14-teho roka života.
- Skôr ako sa pristúpi k vyhodnoteniu postihnutia, mali by byť vyčerpané všetky dostupné liečebné možnosti.
- Vzhľadom na skutočnosť, že uvedomenie si tejto poruchy a aj negatívne ohodnotenie hovoru balbutika môžu mať pre jedinca škodlivé následky (diagnosogenia), treba tento krok prekonzultovať s odborníkom.
- Ak je zajakavosť prejavom neurologických ochorení, zníženého intelektu, či vývinovej neplynulosti reči, vyhodnotenie sa uskutoční na základe kritérií daných
ochorení.

Hodnotenie zajakavosti sa vykonáva podľa Tabuľky V, ktorá popisuje stupne postihnutia reči a artikulácie.

Tabuľka V (reč - artikulácia):
Stupne postihnutia pri poruchách reči:

Stupeň I - minimálne obmedzenie:
Postihnutie pri verbálnej komunikácii od 0 do 11%
- Jedinec je schopný vykonávať väčšinu artikulačných činností potrebných pri každodennej ústnej komunikácii s dostatočnou intenzitou, jasnosťou, rýchlosťou a ľahkosťou, aj keď musí pritom vynaložiť isté úsilie alebo môže mať ťažkosti pri vyslovovaní istých fonetických skupín či ťažkosti pri udržaní rýchlosti hovoru. V niektorých chvíľach si môže poslucháč všimnúť opakovanie v reči jedinca.

Stupeň II A - mierne obmedzenie:
Postihnutie pri verbálnej komunikácii od 12 do 23%

- Jedinec je schopný vykonávať mnoho artikulačných činností potrebných pri každodennej ústnej komunikácii s dostatočnou intenzitou, jasnosťou, rýchlosťou a ľahkosťou, aj keď je jeho/jej reč takmer stále slabšia, nezreteľná, pomalá alebo prerušovaná do takej miery, že sa sťažuje zrozumiteľnosť jedinca v rušných verejných priestoroch bežného života (stanice, reštaurácie, vlaky, vozidlá, atď.). Jedincovi je rozumieť v normálnom prostredí (dialógy v nepočetných skupinách, pokojné rozhovory v nerušenom prostredí).

Stupeň II B - závažné obmedzenie:
Postihnutie pri verbálnej komunikácii od 24 do 35%

- Jedinec je schopný vykonávať niektoré artikulačné činnosti potrebné pri každodennej ústnej komunikácii s dostatočnou intenzitou, jasnosťou, rýchlosťou a ľahkosťou, aj keď má značné ťažkosti dohovoriť sa v rušivom prostredí, rýchlo sa unaví a takmer nie je schopný/á udržať plynulú a zrozumiteľnú artikuláciu v krátkych časových okamihoch. Je schopný/á rozhovoru so známymi osobami, ale neznámi ľudia mu/jej rozumejú s ťažkosťami, a to aj v normálnom prostredí.

Stupeň III A - ťažké obmedzenie:
Postihnutie pri verbálnej komunikácii od 36 do 47%

- Jedinec je schopný vykonávať málo artikulačných činností potrebných pri každodennej ústnej komunikácii s dostatočnou intenzitou, jasnosťou, rýchlosťou a ľahkosťou. Je schopný/á vysloviť iba samostatné slová či krátke vety alebo je intenzita reči taká slabá, že jedinca počuje iba blízky poslucháč alebo je prejav tak nezrozumiteľný, že mu/jej je rozumieť iba výrazy viazané na obsah rozhovoru.

Stupeň III B - veľmi ťažké obmedzenie:
Postihnutie pri verbálnej komunikácii od 48 do 59%

- Jedinec nie je schopný vykonávať artikulačné činnosti potrebné pri každodennej ústnej komunikácii s dostatočnou intenzitou, jasnosťou, rýchlosťou a ľahkosťou. Postihnutie rečového prejavu jedinca sa stáva globálnym postihnutím jedinca.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára