19.2.10

PRÁVA A POVINNOSTI BALBUTIKOV


Ako balbutici máme právo:

1. zajakávať sa alebo rozprávať plynulo, na takej úrovni, akú sme schopní alebo ochotní dosiahnuť.

2. komunikovať, vyjadrovať sa a byť vypočutí bez ohľadu na stupeň závažnosti našej zajakavosti.


3. aby s nami jednotlivci, skupiny, inštitúcie a masmédiá zaobchádzali s úctou a rešpektom bez ohľadu na ťažkosti v našej komunikácii.

4. na udelenie a uplatnenie všetkých práv obsiahnutých v zákonoch a legislatívach, ktoré sa vzťahujú na všetkých občanov, bez toho, aby sme boli diskriminovaní kvôli našim ťažkostiam pri rečovom prejave.

5. na odškodnenie v prípade dokázania nespravodlivého zaobchádzania alebo neúcty, a to na základe platnej legislatívy.

6. byť podrobne informovaní o terapiách a ich reálnych pravdepodobnostiach úspechu, zlyhania a recidívy.

7. absolvovať terapiu alebo liečbu, ktorá je čo najvhodnejšia pre naše potreby, záujmy a osobné vlastnosti a je vedená kvalifikovaným profesionálom.

8. na voľbu účasti na terapii alebo jej odmietnutí a na zmenu terapie alebo terapeuta, ak to uznáme za vhodné, a to bez škôd a postihov.


A ako balbutici máme povinnosť:

1. byť si vedomí toho, že naši poslucháči alebo členovia diskusie nemusia byť informovaní o zajakavosti, jej prejavoch a následkoch alebo môžu mať iný pohľad na vec ako väčšina balbutikov.


2. upozorniť poslucháčov alebo členov diskusie, ak potrebujeme viac času na náš rečový prejav.

3. aktívne sa zúčastňovať alebo spolupracovať na terapeutických programoch a/alebo asociáciách či združeniach vybratých podľa slobodnej voľby.

4. vynaložiť potrebnú snahu na prekonanie znevýhodnení spôsobených zajakavosťou, realisticky odhadovať vlastné možnosti, schopnosti a slabosti a vyvinúť si zdravý zmysel pre humor ohľadom seba samého.

5. zaobchádzať spravodlivo, s úctou a rešpektom s inými, ktorí trpia odlišnosťami, problémami, postihnutiami či znevýhodneniami akéhokoľvek charakteru.

6. byť si vedomí potreby rozširovania povedomia a znalostí o zajakavosti a jej dôsledkoch.



Vypracovala ISA (International Stuttering Association) v rámci projektu spolupráce balbutikov, profesionálov a výskumníkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára